Kristin Y. Pettersen er første norske kvinne som er utnevnt til fellow i den viktigste internasjonale medlemsorganisasjonen for IKT og elektroteknikk, forteller adressa.no 24.november.

Det er æresfullt å bli utnevnt til fellow i The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). I Europa, Midtøsten og Afrika har bare 47 kvinner fått utmerkelsen før henne. Med sine 47 år er Kristin Pettersen blant de yngre til å få utmerkelsen.

– Jeg setter svært stor pris på anerkjennelsen, sier professor Kristin Y. Pettersen. Den ærefulle tittelen gis for ekstraordinær innsats på feltet kontroll av skip og slangeroboter.

Vaktmester på havbunnen

NTNU og Sintef har i mange år jobbet med utvikling av slangeroboter. Bruksområdet er først og fremst ved oljeinstallasjoner på havbunnen. En slangerobot kan være stasjonert ved en installasjon og aktiveres for å gjøre oppdrag, en slags vaktmester på havbunnen. Eelume er et knoppskytingsselskap fra NTNU/SINTEF som kommersialiserer slangeroboten. Kongsberg Maritime og Statoil er med som eiere.

Styreleder i robotselskap

Pettersen har i en periode vært sjef i Eelume, men har nå gått over i rollen som styremedlem. Til daglig er hun professor ved institutt for kybernetikk ved NTNU. Hun er en av de ledende forskerne ved Senter for autonome marine operasjoner og systemer (NTNU Amos), og professor II ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Bildet av Kristin Y Pettersen ovenfor er hentet fra adressa.no.